CYKEL & UTRUSTNING

En mountainbike är ganska avancerad och kan, om olyckan är framme, gå sönder på flera olika sätt. Det är därför viktigt att du (eller någon i gruppen) har kunskap om de vanligaste reparationerna som kan behöva utföras och verktyg för att göra jobbet. Har du hyrt en cykel är det en god idé att gå igenom den ordentligt innan du beger dig. Finns det extra slang, pump, verktyg och fungerar växlarna som de ska?

Om du hyr en mountainbike kan det vara ett bra tips att be uthyraren ställa in cykelns stötdämpning efter dig för en trevligare upplevelse. Cykeluthyrare har inte alltid tid att gå igenom alla cyklar under högsäsong och saker går sönder ibland. Hellre ta tio minuter extra innan avfärd för att försäkra dig om att allt är ok än att behöva leda en trasig cykel i flera timmar.

 

Ta med dig en fulladdad mobil, men förlita dig inte helt på den. Mobiltäckningen kan vara dålig eller obefintlig, batteriet kan ta slut eller du kan tappa den i en bäck. Det är ändå bra att ha den med sig för att kunna larma om olyckan är framme eller om inte annat för att ta fina bilder.

Karta och kompass kan faktiskt vara en väldigt bra idé att ha med sig i väskan, speciellt om du beger dig ut på en längre tur. Vid dimma kan det vara svårt att se ledmarkeringar eller att över huvud taget navigera. Kompassen visar vägen (om du vet hur den fungerar).