DU SOM CYKLIST

Är du en van cyklist kanske du vet precis hur mycket mat du behöver ha med dig och hur du gör om kedjan går av långt från närmsta hjälp. Om inte, då kan det vara bra för dig att kika igenom vår checklista om du skulle ha glömt något. Är du ovan att cykla just i fjällen bör du ta dig tiden att studera hela denna skrift lite mer noggrant.

Fjällmiljö behöver inte vara extrem i sig även om den många gånger kan vara väldigt dramatisk. Det finns dock flera stora skill- nader mot att cykla i en vanlig skog. Till att börja med kan det vara svårtillgängligt och det kan ta lång tid innan hjälp är på plats om det skulle ske en olycka. Väderförhållanden kan slå om snabbt och gå från lugnt och stabilt till väldigt ostadigt och utmanande. Det gäller alltså att vara förberedd, både genom att hålla koll på väderleksrap- porter och genom att ha extra kläder med sig. 

4116_escapegravitymedia_small-11

De flesta olyckor sker när vi börjar bli trötta och tappar fokus.

Det är väldigt viktigt att ha med sig mat, godis, snacks för att hålla energinivån uppe under hela turen. Ta med dig så mycket att det inte tar slut, då kan du även avvara en chokladbit till någon annan som kanske fått med sig för lite. Berätta för andra var du har tänkt att cykla innan du ger dig av, ett så kallat färdmeddelande, om det skulle hända dig något och du inte kan larma så vet i alla fall någon ungefär var du är.

 

Drivkrafterna att ta sig ut i fjällmiljö på sin cykel kan förstås vara många, den vidsträckta naturen och den friska luften kanske är en. Det finns några saker att fundera över innan du beger dig ut på en

fjällcykeltur då både fjällnatur och djurlivet här vara ganska känsligt. Du kommer också sannolikt dela leder och stigar med andra människor som tar sig fram på olika sätt. Alla har samma rätt till en egen fjällupplevelse, det är därför viktigt att visa hänsyn. 

Är din motivation att cykla så fort du bara orkar? Då kanske en tur på fjället inte är rätt plats för just den turen. Med det inte sagt att du behöver cykla långsamt hela tiden, men du har ett ansvar att cykla på ett sätt som inte stör eller förstör.